اشکان خطیبی بازیگر محبوب و خوشذوق سینما، تلویزیون و تئاتر است. او علاوه برای بازیگری، کارگردانی، مجریگری، خوانندگی، ترجمه و رستورانداری هم میکند. خلاصه مولتیمدیایی است برای خودش. بازی تحسینبرانگیز اشکان جوان را در سریالهای دهه 80 همچون «روشناییهای شهر»، «از نفس افتاده»، «گلهای گرمسیری» و ... به یاد داریم. این روزها کمتر در سینما و سریالهای تلویزیونی دیده میشود و عمده تمرکز بر روی تئاتر و موسیقی است. خطیبی یکی از مربیهای مسابقه خنداننده شو در برنامه خندوانه بود و در آن برنامه شاهد تسلطش بر تکنیکهای اجرا و پرفومنس بودیم.
خانوادهی هنر دوست
اشکان خطیبی 19 مهر 1358 در تهران متولد شد. علاقه به هنر و ادبیات را از همان کودکی از پدر و مادرش به ارث برد. خانواده اولین و بزرگترین حامی او در مسیر هنر بود. البته تمام اعضای خانواده اشکان خطیبی، بهجز برادرش، هماکنون در خارج از کشور زندگی میکنند. اشکان میگوید مادرش هر روز با تحمل مشکلات فراوان او و برادرش را به کلاس موسیقی و زبان میبرد و مشوق اصلیشان برای فراگیری این دو حرفه بود. او تمرین موسیقی را زودتر آغاز کرد و رفتهرفته به سمت سینما سوق پیدا کرد. در دوران دبیرستان علاقه عجیبی به سینما پیدا کرد و خواننده پروپاقرص مجلات سینمایی بود. سینما انتخاب اول اشکان در کنکور بود. اما قبول نشد و هنرهای نمایشی را انتخاب کرد تا در همسایگی علاقه اولش باشد. او میگوید به دلیل وضعیت نامناسب موسیقی در آن سالها، این رشته را برای تحصیل انتخاب نکرده و آن را در فضای غیراکادمیک ادامه داده است. در تمام این سالها موسیقی هم بهاندازه سینما و تئاتر برایش جدی بوده است.
موسیقی
او حتی قبل ورود به عرصه بازیگری، فعالیت موسیقیاش را شروع کرد. خطیبی در همان سال ابتدایی ورود به دانشگاه، با افرادی همچون بابک سعیدی آشنا شد که در سال 77 بعد باند موسیقی آپولون را تشکیل دادند. آپولون یکی از معدود گروههای موسیقی ایرانی در آن سالها بود. اشکان خطیبی بعد از مدتی از آن گروه جدا شد. اما فعالیت موسیقیاش را همواره ادامه داد. او اکنون سرپرست گروه موسیقی ترافیک است و یک آلبوم هم منتشر کرده است. همچنین چندین و چند تک آهنگ و خوانندگی تیتراژ و کنسرت و ... . راک موسیقی موردعلاقه اشکان است و در نواختن پیانو، گیتار و سازدهنی هم مهارت دارد.
آغاز هنرپیشگی
فیلم سینمایی «دفتری از آسمان» اولین فعالیت اشکان خطیبی در عرصه بازیگری و سینما بود. فیلمی که البته پخش نشد. اشکان بعد از آن تئاتر را بهصورت حرفهای آغاز کرد و الفبای بازیگری را بر روی صحنهها آموخت. او در سال 1380 در مجموعه «دوران سرکشی» قاسم جعفری حضور پیدا کرد و بهصورت جدی وارد دنیای تصویر شد. اشکان خطیبی یک دهه تقریباً پرکار را در تلویزیون پشت سر گذاشت. حضور موفقی در مجموعههایی همچون «زمانی برای خاکستر»، «آخرین گناه»، «اگه بابام زنده بود»، «در مسیر زایندهرود»، «تکیه بر باد» و ... داشت. اما مجموعه پربیننده «بچههای نسبتاً» در سال 1392 آخرین نقشآفرینی اشکان خطیبی در تلویزیون بود. البته تا زمان نگارش این متن.
دیگاه اشکان خطیبی نسبت به تلویزیون
تئاتر را قطعاً به سینما و تلویزیون ترجیح میدهم. من اصلاً تلویزیون را یک مدیوم یا یک مدیا نمیدانم. به نظرم تلویزیون یک رسانه مبتذل و دمدستی است برای سرگرم کردن مخاطب. این موضوع در مورد همه شبکههای جهانی صدق میکند. حتی بزرگترین و بهترین شبکههای دنیا هم میتوانند تنها سرگرمکنندههای خوبی باشند.
سینما
اشکان خطیبی در سال 1383 با «خیلی دور خیلی نزدیک» به سینما بازگشت. بااینکه سینما در دورهای اولویت اول اشکان بود، اما سابقه آنچنان طول و طویلی در این حیطه ندارد. شاید آشنایی با تئاتر باعث این اتفاق شده است. نزدیک به ده اثر سینمایی در کارنامه اشکان خطیبی میشود که از مهمترین آنها میتوان به «سوت پایان» نیکی کریمی، «اسب حیوان نجیبی است» عبدالرضا کاهانی، «قاعده تصادف»، «سینما نیمکت» و فیلم سینمایی «نگار» به کارگردانی رامبد جوان اشاره کرد. اشکان خطیبی در سال 1396 در یکی از پستهای اینستاگرامیاش اعلام کرد که سه سال است که جشنواره فجر را تحریم کرده است.
تئاتر
و اما فعالیت اشکان خطیبی در تئاتر در تمام این سالها بیشتر از هر کار دیگری بوده است. از بازیگری گرفته تا تدریس و پرورش هنرجو و کارگردانی و ... او با بزرگانی همچون هما روستا، علیرضا کوشک جلالی و بیشتر از همه محمد رحمانیان همکاری داشته است. در سال 81 نمایش «مرگ و دوشیزه» را به صحنه برد و اولین تجربه کارگردانیاش را بهصورت جدی کسب کرد. اشکان خطیبی تاکنون در نمایشهایی همچون «زمستان»، «مانیفیست چو»، «خدای کشتار»، «مجلس ضربت زدن» و ... به ایفای نقش پرداخته است.
انگیزه اصلی
نقطه جالبتوجه اینجاست که انگیزه اولیه اشکان خطیبی برای ورود به عرصه بازیگری و تبدیلشدنش به یک ستاره و همه و همه چیزی نبود جز: «به بازیگری علاقه چندانی نداشتم و شروع بازیگریام دلیلی دمدستیای داشت. به پول احتیاج داشتم و در آن سالها نمیتوانستم از هیچ حرفه دیگری آنطور که از بازیگری پول درمیآوردم، درآمد داشته باشم. تئاتر کم درآمد و پرخرج بود و با بازی در تلویزیون میتوانستم خرج کارهای تئاتریام را در بیارم. اینطوری شد که بازیگر شدم.»
اجرا
آقای بازیگر به بازیگری و خوانندگی قانع نبود و توانایی خود را اجرا هم محک زد. او بهعنوان مجری در برنامههایی همچون «خانه طرح نو»، «بهارستان» و «فرمول یک» و «گپ» حضور داشت. اشکان خطیبی عنوان میکند که بیشترین پیشنهادهایی که در طول سال دارد برای اجراست. پیشنهادهایی با ارقام کلان و آنها را نمیپذیرد زیرا اجرا هیچوقت برایش جدی نبوده و نیست. اشکان خطیبی همچنین در برنامه خنداننده شو بهعنوان مربی حضور داشت و شرکتکنندگان را برای اجرای استندآپ کمدی پرورش میداد.
ازدواج
در بهمنماه 1395 اشکان خطیبی با حضور در برنامه خندوانه خبر ازدواجش با آناهیتا درگاهی را بهصورت رسمی اعلام کرد. او در یکی از مصاحبهها درباره نحوه آشناییشان تنها گفت: «باهم دوست بودیم و بعد از مدتی ازدواج کردیم.» آناهیتا درگاهی نقاش، گرافیست و بازیگر سینما و تلویزیون است. او در سال 1394 برای اولین بار جلوی دوربین فرزاد مؤتمن برای فیلم «آخرین بار کی سحر را دیدی؟» رفت. بعد از آنهم در فیلم سینمای «زرد» و مجموعه تلویزیونی «ممنوعه» به ایفای نقش پرداخت. آناهیتا درگاهی همسر سابق محمد پروین، فرزند علی پروین بوده است.
رستوران نعنا
اشکان خطیبی هم مثل خیلی از هنرپیشههای ایرانی رستورانی در گوشهکنار پایتخت برای خودش تأسیس کرده است. رستورانی به نام نعنا که به جانش هم بند است. او میگوید خشت به خشت آن را با عشق ساخته و طراحی تمام میز و صندلیهای نیز کار خودش بوده است.